Кошницата е празна!
  • Български
  • English
Добре дошли! Можете да влезете или да създадете нов профил

Общи Условия

Общи УсловияНастоящите „Общи условия“ уреждат взаимоотношенията между „Фаролла“ ООД (наричан по-долу Farolla.com) от една страна и потребителите на електронни (интернет) страници и услуги, намиращи се на домейн Farolla.com (наричани за краткост „сайт“).

Тези условия обвързват всички потребители.

С натискането на всеки един обект, линк или бутон, разположени на страниците на Farolla.com (с изключение на линка към настоящите „Общи условия“), потребителят се съгласява, изцяло приема и се задължава да спазва тези „Общи условия“.

„Фаролла” ООД е дружество, регистрирано на територията на Република България, със седалище и адрес на управление: гр. София, ж.к. Младост 2, бл. 245 и ЕИК по БУЛСТАТ: BG201097634.

РЕГИСТРАЦИЯ

Регистрацията на потребителски профил в Farolla.com не е задължителна, за да използвате сайта или да задавате въпроси посредством предоставените форми за попълване, но е задължителна, за да правите поръчки. С регистрацията на профил ще получите възможност да извършвате по-лесно валидни заявки за закупуване на предлаганите в Farolla.com стоки, както и редица предимства като съхраняване на данни за доставката, удобен преглед на историята на минали поръчки, техния статус и съдържание, опция за запазване на продукти в списък с желания, за да следите по-лесно тяхната цена, да оставяте коментари в сайта, да се възползвате от специални промоционални предложения и т.н.

При регистрацията трябва да въведете адреса, който ще се използва за доставка, Вашето име и фамилия, e-mail, телефон(и) за връзка. Необходимо е да изберете и парола. След като се регистрирате успешно, при всяка отделна поръчка, имате възможност да коригирате Вашия телефон за контакт и адрес за доставка, както и да посочите Ваш представител, който да приеме поръчката. С отбелязване в полето "Съгласен съм с "Общите условия" клиентът извършва електронно изявление по смисъла на Закона за електронния документ и електронния подпис, с което декларира, че е запознат с настоящите "Общи условия" и ги приема.

ПОРЪЧКА

Поръчките се приемат на сайта 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, включително в почивните дни и в дните на официалните празници. За да се генерира поръчка през сайта, е задължително да регистрирате потребителски профил. Поръчването на определена/и от потребителя стока/и се извършва по няколко начина:

- чрез бутона "Купи" на определени страници в сайта. Този бутон добавя избрания продукт в потребителската количка, като след това потребителят има възможност да добави още продукти в нея или да продължи към завършване на поръчката. При завършване на поръчката, потребителят има възможност да прегледа продуктите, които е решил да закупи, техните цени и крайната сума за плащане. Потребителят може да продължи поръчката с вече регистриран потребителски профил или да регистрира нов. След финализирането на поръчката и изпращане на така направената заявка, на посочения e-mail ще бъде изпратено потвърждение със записа на въведената информация. За всеки етап от обработването на поръчката (потвърждаване на наличност, изпращане и други) потребителят ще бъде уведомяван от оператор по е-майл или телефон, като статуса на текущата, както и на предишни поръчки, потребителят може да следите и от своя потребителски профил в Farolla.com.

- по телефона – 02/9617307; 02/9617308; 0878286780. Потребителят прави заявка за поръчка на някой от посочените телефони за избраните от него стоки, като предоставя на оператора на Farolla.com необходимите данни за извършване на доставката (име на получател, адрес на доставка и т.н.) и други специални изисквания за изпълнение на поръчката, ако има такива.

Поръчките и запитванията от страна на клиентите се обработват от операторите на Farolla.com в рамките на работното време, обявено в раздел „Контакти“.

ЦЕНА НА ПОРЪЧКАТА

Крайната цена на поръчката се калкулира като сбор от цените на поръчаните продукти. Всички цени са с включен ДДС и не подлежат на промяна от момента на поръчване до момента на плащане. Към цената на поръчката се добавя и цена за доставка до офис на фирма „Фаролла“ ООД. Farolla.com има правото да променя цените обявени в сайта без предварително уведомяване на потребителите. При допуснати технически грешки при публикуване на цените Farolla.com има правото да откаже поръчката и не дължи обезщетение по никакъв начин на потребителя. Farolla.com се задължава да върне сумата, ако тя е била предварително платена.

ПРОБЛЕМИ ПРИ ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ПОРЪЧКАТА

Изпълнението на Вашата поръчка може да бъде възпрепятствано поради някоя от следните причини:

1. Една или всички от поръчаните стоки не са в наличност; в този случай ние ще установим контакт с Вас в най-кратък срок.

2. Не е извършено плащане (забавяне на плащането) от страна на потребителя, ако е избрал банков превод.

3. Потребителят е посочил грешен или непълен адрес за доставка.

4. Липса на телефон за контакт с потребителя.

При възникване на проблеми с доставката по наша вина всички допълнителни разходи по изпращане или приемане на стоките са за наша сметка. Във всички останали случаи последващо изпращане на пратката ще бъде за Ваша сметка.

НАЧИНИ НА ПЛАЩАНЕ

1. Плащане по банков път: Заплащането на дължимата сума се извършва чрез банков превод в указаната от Farolla.com банкова сметка.

2. Директно плащане с карти чрез виртуален POS терминал (MasterCard, Maestro, VISA, VISA Electron/Classic, Vpay и JCB).

ОТКАЗ ОТ ПОРЪЧКА И ВРЪЩАНЕ НА СТОКА

Потребителят има право да върне закупената от него стока в рамките на 7 работни дни от датата на закупуването й. За целта предметът на сделката трябва да е в оригиналната си опаковка, без следи от употреба или нарушаване на търговския вид на стоката, в съответствие с разпоредбите на чл. 55 от ЗЗП.

Транспортните разходи при връщане на стоката от клиента към продавача са за сметка на клиента, като негово право е да избере с коя куриерска служба да изпрати пратката, в случай че е възпрепятстван да я донесе лично в офиса на магазина. Адресът на магазина е посочен в раздел „Контакти“.

СПОРОВЕ И ЖАЛБИ

При възникнали ситуации във връзка с неуредени въпроси, клиентът има право да отправи спорните въпроси към наш сътрудник на посочения за кореспонденция адрес.

ГАРАНЦИЯ НА СТОКАТА

Всички стоки, предлагани в Farolla.com, са предоставени от „Фаролла“ ООД, която е техен официален и ексклузивен директен вносител. Всички стоки, които подлежат на гаранционно обслужване, са придружени от необходимите документи с информация за срока, условията и мястото на гаранционното обслужване.

Back to Top
Loading...
Loading...
Loading...